-
La iniciativa ha estat distingida com un dels projectes d’FP més innovadors d’Espanya, per la Fundació Dualiza Bankia i l’FP Empresa
-
L’institut, que destaca per la seva orientació a l’alumnat, va fer el Balanç del Bé Comú el 2019 i l’auditoria el 2021
Alumnat i professorat de cicles formatius de grau mitjà i superior de l’Institut Provençana han adaptat un contenidor marítim de mercaderies com a viver d’empreses per al centre. Aquest projecte, transversal i d’una utilitat real, és un bon exemple de l’objectiu de l’institut per donar el màxim suport a l’alumnat. Ara, els titulats d’FP el poden utilitzar de forma gratuïta durant un any per muntar la seva pròpia empresa.
L’institut Provençana es va acostar a l’EBC a inicis del 2019. En primer lloc va organitzar un cicle de tallers formatius per a professors i alumnes, que van impartir 5 persones de l’equip de coordinació de l’ACFEBC, amb diferents temàtiques, durant els mesos d’abril i maig. A continuació, l’institut va fer el Balanç del Bé Comú i després, l’auditoria. Les entitats que fan balanç i auditoria completen el procés de certificació EBC.
El projecte Blue Containers
Blue Containers Project és una iniciativa ecològica orientada a l’economia social i solidària que va sorgir l’any 2016 per part del departament d’Edificació i Obra Civil de l’Institut com a projecte multidisciplinari. A finals d’abril es va presentar el projecte en un acte que va comptar amb l’alcaldessa, Núria Marín, el regidor d’Educació, Cultura i Innovació, David Quirós, i el regidor del Districte I, José Antonio Alcaide.
El projecte ha consistit a fomentar la recuperació i la transformació de contenidors marítims que, per raons diverses, ja no es destinen al trasllat de mercaderies a habitatges i equipaments socials, aplicant criteris de sostenibilitat, a l’àmbit de l’arquitectura bioclimàtica i d’eficiència energètica. D’aquesta manera, amb un cost reduït, el contenidor pot continuar sent útil però amb altres usos, en aquest cas, un viver d’empreses.
El contenidor està instal·lat dins del recinte del centre. L’alumnat de grau superior va dissenyar el viver, els de grau mitjà el van construir i l’alumnat del PFI d’obres d’interior van realitzar acabats com la pintura. D’aquesta manera, els alumnes han adquirit coneixements amb una experiència de treball real que millora la seva consciència social i mediambiental amb una experiència d’economia circular que genera un impacte positiu a la societat i que perdurarà en pas per a l’institut.
Per dur a terme el projecte, l’alumnat ha comptat amb la col·laboració de l’Escola de Treball de Lleida, especialitzada en energies renovables, i l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà, que ha realitzat els treballs interiors de fusta. També ha tingut el suport d’empreses del sector de la construcció.
La iniciativa va ser distingida com un dels projectes de formació professional més innovadors d’Espanya, per la Fundació Dualiza Bankia i FP Empresa, que destaca projectes de formació professional innovadors amb un impacte positiu a la societat.
*Fonts de la informació: Diari Tot L’Hospitalet i Institut Provençana
*Crèdit foto: Institut Provençana