- El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú (ACFEBC) organitzen la jornada Posem l’Economia del Bé Comú al servei del món rural, que tindrà lloc el dijous 21 de desembre al Museu de la Vida Rural
- Els participants de la jornada coneixeran experiències per a la transformació de les zones rurals
El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú (ACFEBC) organitzen la jornada Posem l’economia del bé comú al servei del món rural al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. La iniciativa s’emmarca dins dels objectius fixats en l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa del Consorci, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Agenda Rural de Catalunya i el projecte de cooperació Activem Pobles, iniciat aquesta anualitat.
Aquesta jornada neix de la necessitat de donar resposta als reptes actuals de les zones rurals, com són el risc de despoblament i la necessitat de prendre consciència del valor de la cooperació. Es presenta com una llavor transformadora de les zones rurals del Camp de Tarragona, amb l’ambició d’extendre arreu la seva proposta. Una part conceptual del programa resumirà els principis del moviment de l’Economia del Bé Comú, a càrrec de les consultores de l’EBC Adela Suñer i Montse Junyent, i de l’Agenda Rural de Catalunya, a càrrec de Sergi Méndez, president d’ARCA.
Taula d’experiències
Per donar a conèixer i fomentar l’intercanvi d’iniciatives innovadores i resilients que afavoreixin la diversificació econòmica de les zones rurals de Catalunya, la jornada presentarà una taula d’experiències. Miguel Ribera, consultor de l’EBC i facilitador de municipis EBC, exposarà el cas de la Comunitat Valenciana, que porta molts anys fomentant el desenvolupament de l’agenda 2030 i dels ODS de forma participativa en diferents municipis. Ribera compartirà com s’ajuda a promoure el comerç local a partir de processos de reflexió i de presa de decisió i de quina manera s’introdueix el bé comú en els centres educatius.
Santa Coloma de Queralt es va convertir en el primer municipi català del bé comú. El seu ex alcalde, Ramon Mullerat, explicarà l’experiència del poble en el procés participatiu d’elaboració del Balanç del Bé Comú.
La taula d’experiències també comptarà amb Aprodisca, una entitat social del Camp de Tarragona amb consciència ecosocial especialitzada en la prestació de serveis per a persones amb discapacitat. La gerent, Gemma Corbella, explicarà el compromís de l’organització amb els valors de l’Economia del Bé Comú.
La transformació de les zones rurals cap a territoris savis
Pilar Calçada, facilitadora de municipis EBC i vicepresidenta de l’ACFEBC, i Oriol Costa, president de Dynamislab i director d’EcoRegió, presentaran la taula rodona «Com avançar junts cap a una economia del bé comú al servei del món rural?». Costa introduirà el concepte de territoris savis, entesos com una evolució de la idea de les Smart Cities. Els territoris savis són comunitats locals sostenibles i regeneratives que assoleixen la sobirania alimentària, energètica i econòmica. Aquest concepte ja s’està implantant en diverses zones de Catalunya i demostra l’èxit d’una proposta basada en la col·laboració dels diferents agents per contribuir al desenvolupament de la seva regió.
A més del mateix Oriol Costa, participaran en la taula rodona Sebastià Mata, representant de Micropobles; Sergi Méndez, alcalde d’Ulldemolins, president del Consell Comarcal del Priorat i president d’ARCA; Anaïs Sastre, representant de la xarxa d’ateneus cooperatius Coop Camp; Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; i Antoni Bitrià, del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.
A la jornada també intervindran Jordi París, director del Consorci Leader del Camp; Sara Pere, regidora de Comerç, Promoció Econòmica, Igualtat, Esports i Salut de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí; Moisès Ferrete, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal Conca Barberà; Fernando Lorenz, facilitador de grups EBC; i Gustavo Duch, veterinari, poeta i activista.
Aquesta activitat rep el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. També s’hi suma el recolzament de la Diputació de Tarragona.
L’Economia del Bé Comú, un model alternatiu que fomenta la democràcia, la dignitat humana i la justícia social
L’Economia del Bé Comú (EBC) aporta als municipis un canvi de paradigma, ja que amb la seva aplicació generen un nou model de govern i de relació amb els ciutadans. L’EBC suposa una alternativa concreta, viva, il·lusionant i raonable. Representa una aposta consensuada per la democràcia i la transparència, per la solidaritat i el mediambient, per la dignitat humana i la justícia social. Una proposta realitzada en cooperació de tots els grups d’interès i que permet establir bases sòlides per assolir resultats perdurables en el temps.