El 28 de febrer de 2024, els estats membres de la UE van enviar un missatge clar: no cal cap canvi en la conducta empresarial, malgrat els debats i les negociacions durant anys entre els colegisladors i el suport rotund a la Directiva per part dels governs, els sindicats, societat civil, grans, mitjanes i petites empreses i ciutadans individuals. Els diplomàtics de la UE es van reunir al Coreper per decidir i aprovar la Directiva sobre la diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat (CSDDD).
Com a reacció, més de 140 organitzacions europees comparteixen la mateixa decepció i demanen a la Presidència belga que estigui a l’altura de les circumstàncies, torni a dirigir-se als Estats membres i asseguri una majoria sòlida sense regatejar els principis clau del compromís assolit en l’acord a tres bandes.
Declaració conjunta de la societat civil: diem SÍ al CSDDD
El fet que el Consell de la UE no hagi aprovat avui la Directiva sobre la diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat suposa un retrocés deplorable per a la responsabilitat de les empreses i la protecció dels Drets Humans i el medi ambient a tot el món.
El bloqueig és en gran part atribuïble als grans estats membres: l’abstenció anunciada prèviament de la influent Alemanya -orquestrada pel soci minoritari de la coalició alemanya, l’FDP, i amb una resistència sense esperit pel canceller Scholz- va ser seguida per altres. Un intent d’última hora per part de França de fer descarrilar les negociacions proposant multiplicar per deu el llindar de les empreses va augmentar la incertesa per a altres estats. Aquests jocs polítics desafien clarament el suport rotund a la Directiva per part dels governs, els sindicats, la societat civil, les grans, mitjanes i petites empreses i els ciutadans individuals. Sense una legislació vinculant de la UE sobre responsabilitat de les empreses, els governs nacionals no poden abordar els impactes sobre els drets humans, l’explotació dels treballadors i els impactes sobre els drets dels pobles indígenes i altres comunitats tradicionals i ecosistemes naturals vinculats a les operacions de les empreses. Per part dels governs de la UE, és un incompliment escruixidor de les seves obligacions en virtut de la llei internacional dels drets humans, i un senyal de llum verda a les empreses temeràries que poden seguir alimentant la crisi climàtica i ecològica per obtenir beneficis empresarials.
Aquesta manca de suport amenaça una peça vital de la legislació de sostenibilitat de la UE, necessària i endarrerida per provocar el canvi en la conducta empresarial. És el resultat d’un procés democràtic al Parlament Europeu i d’àmplies negociacions amb els Estats membres. Ara més que mai, la Presidència belga ha d’estar a l’altura de l’ocasió: és el moment de tornar als Estats membres i assegurar una majoria sòlida sense regatejar els principis clau del compromís assolit en l’acord a tres bandes.
Descarregueu la declaració conjunta o llegiu la publicació original de l’European Coalition for Corporate Justice (ECCJ).