Del 3 al 5 de juny s’ha celebrat la tercera conferència internacional de l’EBC a Leeuwarden, ciutat al nord dels Països Baixos. L’esdeveniment ha estat organitzat pel consorci integrat per Wetsus, institut de recerca de l’aigua; les dues Universitats NHL Estenden i Hanzengoheschool Groningen; i el node de Ciència i Recerca de la Federació Internacional de l’EBC.
La primera jornada es va dedicar a ponències científiques i presentació de pòsters, la segona a més d’aquelles més acadèmiques va comptar amb presentacions de casos pràctics i experiències. Finalment, la darrera jornada va tenir una orientació aplicada, involucrant els participants en uns workshops per demanar-los idees, aprenentatges i experiències per proposar punts d’actuació i objectius de recerca.
En un marc excepcional, al costat dels canals de la ciutat, el Congrés va ser el millor dels tres que ja porta organitzats el moviment internacional, que ha pujat el nivell també pel que fa a ponents i continguts.
Les ponències magistrals han marcat un gran nivell, amb figures de gran prestigi, i han tingut com a eixos vertebradors l’economia que respon al futur i el desenvolupament regional. Les ponències han tractat temes de màxima rellevància, com l’impacte social i ambiental, democràcia i sistemes de governança, els nous sistemes de mesura macroeconòmics substituts del PIB, el post creixement, la gestió de l’aigua, la diversitat, la igualtat de gènere i la restauració del sud global per part del nord. Els assistents han pogut gaudir d’una visió completa i exhaustiva de la situació actual, amb anàlisis i propostes concretes. El congrés ha finalitzat amb el lliurament d’un document resum del Manifest que es publicarà, amb guies i propostes per a la societat civil, els governants, la comunitat científica i el món empresarial.
En el marc de les presentacions científiques i casos, els participants han pogut debatre amb col·legues i assistents els treballs de recerca que consoliden aportacions a l’economia real per tal de millorar les condicions de vida, alhora que de la sostenibilitat, de manera global.
Convergència cap a l’economia real
Sens dubte, però, el plat principal d’aquesta conferència internacional ha estat la fita històrica que suposa la trobada dels principals representants de moviments que aposten per economies amb una visió més enllà dels paradigmes neoliberals, tan consolidats en la visió global econòmica. Una brillant Kate Raworth (Doughnut) va ressaltar el gran moment que vivim, en què els organismes i institucions econòmiques globals comencen a qüestionar el capitalisme i a aprendre i utilitzar les eines de l’economia real. Christian Felber (EBC) i Jason Nerdi (Economia Social i Solidària) van coincidir també a aprofitar l’oportunitat que obre l’interès de les institucions reguladores i creadores d’estàndards de mesura, per assegurar que no quedin fora indicadors clau i demanar una elaboració participativa i transparent.
Entre altres aportacions, Lebohang Liepollo (Well being), va denunciar el gran deute pendent amb el gran sud, que no passa per ajudes simbòliques, sinó perquè uns quants països i poderosos deixin d’explotar-lo. La reflexió sobre el consum suficient i l’anàlisi en clau de post-creixement la va aportar Paul Scheniring (Postgrowth), que va donar espai a reflexions per part de tothom.
La moderadora Kate Wiese va conduir magistralment la taula i la nombrosa participació en forma de qüestions i reflexions que va fer l’auditori, testimoni d’aquesta trobada històrica.
Els participants, conscients de la rellevància simbòlica pels moviments de base, van fer una aposta per deixar de dir-se economies alternatives i postular-se com a economia real. Així mateix, per sumar i cohesionar-se i per això van acordar començar amb passos consensuats:
- Crear un vocabulari comú consensuat d’economia real, que es publicarà en format obert a una web accessible a tothom
- Crear vincles formals i sistemàtics entre els moviments
La comunitat de ciència i investigació segueix online
La conferència suposa el punt de trobada presencial d’una comunitat de científics, investigadors, acadèmics, estudiants i practicants que, des d’uns mesos abans, va començar el seu camí a LinkedIn (ECG Science and Research). Allí aniran agafant forma i aconseguint adhesions els projectes presentats i els nous que es vagin generant.
Els números del congrés
230 participants de més de 12 països
8 ponents principals
1 taula rodona amb els 5 representants de models econòmics reals: well being, cures, doughnut, social i solidària i EBC.
44 presentacions de papers científics, 8 pòsters i 10 casos pràctics